طراحی پارکینگ ساختمان مسکونی

پارکینگ فضایی است که به طور خاص برای همه  دارندگان وسایل نقلیه طراحی شده است تا بتوانند با خیال راحت وسایل نقلیه خود را پارک کنند. بنابراین، این مکان، فضا یا منطقه ای است که به پارکینگ وسایل نقلیه اختصاص داده شده است. پارکینگ ها را می توان به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از سیستم تحرک شهری در نظر گرفت: سیال بودن گردش به شدت تحت تأثیر شرایط پارکینگ است.

طراحی پارکینگ در ساختمان های مسکونی

پارکینگ ها بر اساس شکل معماری خود در موارد زیر طبقه بندی می شوند:

سرپوشیده : واقع در مناطق بسته یا در زیرزمین ساختمانی که میزبان اتومبیل و موتور سیکلت است. پارکینگ های سرپوشیده از چندین سطح یا طبقات تشکیل شده و عبور از یک سطح به سطح دیگر توسط رمپ ها تضمین می شود.
پارکینگ های بیرونی : این پاریکینگ ها دارای یک طبقه تکی هستند که برای پارک و مانور وسایل نقلیه طراحی شده است. یکی از ویژگی هایی که باید مورد توجه قرار گیرد، تلفیق آن با محیط و منظر اطراف است.

ساختمان هایی که به عنوان پارکینگ استفاده می شوند را نیز می توان از نظر شکل و اندازه آنها زیر دسته بندی کرد:

  •  افقی (پارکینگ سطحی)
  • عمودی (پارکینگ زیرزمینی، در ارتفاع یا هر دو)

پارکینگ توسعه افقی مطمئناً از نظر هزینه، ساخت و نگهداری ارزان‌ترین است، اما از نظر بهره‌برداری منطقه، راحتی خود را از دست می‌دهد. برعکس، پارکینگ‌های عمودی امکان استفاده بیشتر از منطقه را فراهم می‌کنند: پارکینگ های زیرزمینی هزینه های ساخت و ساز بالاتری دارند زیرا نیاز به خاکبرداری و ضد آب دارند. از سوی دیگر، پارکینگ‌های عمودی، مشکل قابل توجهی دارند که باید در بافت شهری قرار بگیرند.

دسترسی پارکینگ

یک پارکینگ استاندارد و بی نقص، باید برای تمام کسانی که از آن استفاده می کنند،  باید در دسترس و ایمن باشد. بنابراین می بایست، علاوه بر جایگاه پارک خودرو، جایگاه هایی مانند پارکینگ خودروهای بزرگتر مانند ونها، پارکینگ معلولین و مسیرهای عبور و مرور را نیز در طراحی پارکینگ خود در نظر گرفته شود. در پروژه های تجاری و اداری، معمولا باید به ازای هر 20 پارکینگ 1 پارکینگ ویژه معلولین در نظر گرفته شود. محل پارک ویژه معلولین باید نزدیک ترین جا به محل ورودی و خروجی باشد و با تابلو مخصوص مشخص شده باشد. این استانداردها در پروژه فیوچر در اندازه های پارکینگ های عمومی رعایت شده است.

طراحی پارکینگ و شیب مورد نیاز

برای داشتن یک پارکینگ ایمن، وسایل روشنایی بسیار ضروری است؛ زیرا روشنایی مناسب باعث دید بهتر رانندهای که در حال عبور از پارکینگ است، می شود و در نهایت موجب جلوگیری از تصادف و آسیب خواهد شد. باید توجه داشت که این روشنایی به گونه ای نباشد که چشم رانندگان را اذیت کند. در بخش های پرتردد پارکینگ، مانند ورودی ها و خروجی ها باید روشنایی بیشتری طراحی و اجرا شود. طراحی نور در پارکینگ مجتمع فیوچر باتوجه به کلیه استانداردهای روز اجرا شده است.

طراحی رمپ پارکینگ

برای اختلاف سطح در اکثر پارکینگ های مجتمع های مسکونی بزرگ، از رمپ بتنی استفاده می شود. اما می توان به این فضا با استفاده از گیاهان و یا دیوارپوش های سنگی و یا شیشه ای جلوه ای بسیار زیبا ببخشید. بهتر است ورودی رمپ از عرض کم طراحی شود و اگر خانه حیاط دارد، بهتر است رمپ پارکینگ داخل حیاط تعبیه شود.

عرض مفید درب پارکینگ در پروژه های متوسط و کوچک حداقل 3 متر است. این میزان برای پارکینگ های بزرگ و یا در پروژه هایی که برای عبور همزمان دو ماشین طراحی شده، حداقل 6 متر مناسب می باشد. حداقل عرض مفید شیب راهه (رمپ) در اصول طراحی پارکینگ حالت مستقیم 3 مترو در حالت منحنی 3.5 متر می باشد. همچین در چرخش شیب راهه پارکینگ هاشعاع منحنی بر داخلی رمپ حداقل سه متر می باشد. ملاک محاسبه طول رمپ منحنی، یک متر از بر داخلی رمپ به سمت محور آن می باشد. لازم به ذکر است که حداکثر میزان شیب رمپ دسترسی به پارکینگ %15 می باشد.

 

 

راهنمای 5 مرحله ای برای طراحی پارکینگ

1.هدف پارکینگ خود را مشخص کنید

طراحی پارکینگ ما به شدت تحت تأثیر هدفی است که در خدمت آن است. بسته به اینکه قسمت شما به عنوان یک مکان پارکینگ خرده فروشی برای خریداران شلوغ آخر هفته عمل می کند یا برای نگهداری بارگیری کامیون های روزانه از محموله های بزرگ، اندازه، ضخامت و طرح کلی کلی تحت تأثیر قرار می گیرد.

2. محاسبه را انجام دهید: اندازه و فاصله

استانداردهای ابعاد پارکینگ تجاری می تواند بین شهرها، انواع ساختمان ها و صنایع بسیار متفاوت باشد، اما چند مرحله وجود دارد که می تواند به شما کمک کند تا میزان مساحتی را که روسازی شما باید پوشش دهد، محاسبه کنید.

3. ایجاد یک جریان: دستورالعمل های طراحی چیدمان پارکینگ

عوامل مختلفی وجود دارد که به کاربردی ترین طرح پارکینگ برای کسب و کار شما کمک می کند. بیشتر آنها باید با هدایت ترافیک به وضوح و فراهم کردن فضای مناسب در جایی که برای ایجاد یک سیستم ایمن و بهینه لازم است، انجام شود.

4. طراحی برای ایمنی: مقررات ایمنی پارکینگ

برای قابل اطمینان ترین پارکینگ، جریان ترافیک مهم ترین جنبه ای است که می خواهید کنترل کنید، اما این تنها مورد نیست.

5. طراحی برای درازمدت: راه حل های نگهداری آسفالت

یکی از مهمترین جنبه های طراحی شما ارائه مراقبت و نگهداری طولانی مدت است. اگر پارکینگ ها به دلیل اثرات مداوم طبیعت به طور صحیح و منظم محافظت نشوند، می توانند در طول زمان مقداری سایش را نشان دهند. با این حال، با بهترین مراقبت، چیزی وجود ندارد که یک پارکینگ آسفالتی با روکش خوب نتواند تحمل کند.

ضوابط طراحی پارکینگ

به صورت کلی برای هر خودرو 2.5 متر عرض باید در نظر گرفته شود. برای دو ماشین دو حالت زیر اتفاق می افتد:

الف) اگر دوطرف پارکینگ دیوار باشد عرض 5متر باید در نظر گرفته شود.
ب) اگر یک طرف پارکینگ دیوار و طرف دیگر ستون باشد عرض 4.75 در نظر گرفته می شود.

 

 

برای سه ماشین 2.5 متر به عرض ذکر شده در بالا اضافه می شود. در صورتی که دو طرف ماشین به دیوار یا ستون مسدود باشد حداقل ابعاد به صورت 3*5 خواهد بود. اگر بین دو ستون به صورت داخل به داخل 4.5 متر فضا وجود داشته باشد ؛امکان ایجاد دو پارکینگ وجود دارد.

بعضی ضوابط مربوط به ساخت و ساز دائما در دست تغییرہ. قبل تر، ابعاد مورد نیاز برای پاركینگ ضوابط سهل گیرانه تری داشت. همچنین ممکنه در شهر و منطقه ی شما ضوابط به گونه ی دیگری باشه. پس با استعلام از شهردای یا دفاتر خدمات الكترونیك منطقه تون، از به روزترین ضوابط آگاه بشید.

به فضای مورد نیاز برای پارک خودرو، فضای “ایستایی” گفته میشه. فضایی دقیقا هم اندازه با فضای ایستایی، در پشت خودرو نیاز هست كه به اون “فضای گردش” گفته میشه. پس هر ابعادی برای ایستایی خودرو داشتیم، دقیقا همون ابعاد هم پشت خودرو باید خالی باشه.

در حالات قبل دو سمت محل ایستایی ماشین ها (طرفین چپ و راست)، دیواری وجود نداشت و فضای مناسبی برای باز شدن در خودروها داشتیم. در صورت وجود دیوار در یک یا هر دو طرف محل ایستایی، بر اساس اسلایدهای بعد به عرض محل ایستایی اضافه كنيد.

پارکینگ مزاحم چیست؟

در واقع پارکینگ مزاحم یک پارکینگ اضافیه که برای ساختمانهای دارای محدودیت در تعداد پارکینگ در نظر گرفته میشه و شرط ایجاد این پارکینگها، وجود فضای کافی به اندازه یک خودرو هستش در پارکینگ مزاحم، دو خودرو پشت سر هم طوری پارک میشن که برای خروج یکی از اونا نیاز به جابجا کردن خودرو دیگر باشه. معمولا پارکینگ مزاحم برای افرادیه که فقط برای پارک ماشین خود در شب ها نیاز به پارکینگ دارند و یا افرادیه که هزینه خرید پارکینگ اختصاص را ندارند.

مالکیت اینگونه پارکینگها در سند مالکیت قید میشه. در سند مالکیت دارنده مزاحمت پارکینگ، ابعاد و محل دقیق آن هم ثبت میشه. معمولا پارکینگ مزاحم قیمتی کمتر از دیگر پارکینگهای اختصاصی داره. حتی بعضی وقتا قیمت پارکینگ مزاحم از نصف تا یک سوم نسبت به پارکینگ های معمولی کمتره. بر ولی توجه کنید که حتی اگه که داشتن پارکینگ مزاحم در سند واحد ذکر شده باشه، باز هم مالک پارکینگ مزاحم موظفه در هر ساعت از شبانه روز ماشین را، در صورت نیاز، جابه جا کنه، در غیر اینصورت سایر مالکین میتونن بخاطر مزاحمت از او شکایت کنند.

معمولا نحوه تخصیص این نوع پارکینگ در آپارتمان را خود اعضای آپارتمان تعیین میکنند. یعنی پارکینگ مزاحم به فردی داده میشه که خودش کاندید شده باشه. در غیر این صورت اداره ثبت اسناد به همراه شهرداری پارکینگ مزاحم را تعیین میکنه و آخرین فردی که اقدام به انعقاد قرارداد در اون ساختمان کرده و آخرین سند را ثبت نموده، صاحب پارکینگ مزاحم میشه.

آیا میشه پارکینگ مزاحم را ابطال کرد؟

یکی از راهکارهایی که خانواده ها و ساکنین درگیر با مزاحمت پارکینگ به سراغ آن میرن، ابطال پارکینگ مزاحم و حذف اونه.

در حالت اول: به صورت قانونی، وجود پارکینگ مزاحم در سند واحد مسکونی قید میشه و جزء لاینفک آپارتمانه. اگر در این حالت کسی برای ابطال پارکینگ مزاحم اقدام کنه، باید به مراجع قانونی مانند شهرداری و اداره ثبت اسناد مراجعه کند.

در حالت دوم : ایجاد پارکینگ با تصمیم اهالی ساختمان و با توافق آنها انجام شده و موردی در سند ساختمان ذکر نشده. این وضعیت معمولا محدودیت قانونی نداره و امکان حذف پارکینگ مزاحم در این شرایط محتملتره و به راحتی میتونین از طریق مراجع قانونی یا حتی از طریق توافق با سایر ساکنین نسبت به حذف این پارکینگ اقدام کرده و از ایجاد مجدد آن جلوگیری کنید.

5/5 - (3 امتیاز)
تماس با کارشناس