طراحی ویترین فروشگاه

چگونه ویترین مغازه بزنیم؟

امروزه در رقابت فشردهای که میان واحد های تجاری در یک مجتمع با راستهای تجاری وجود دارد، سیمای خارجی هر فروشگاهی باید جذابیت موثر و کافی را برای جلب توجه عابرین داشته باشد. بدیهی است. که گذشته از محصولات عرضه شده در ویترین، جذابیت خارجی فروشگاه به واسطه آنچه که طراح برای سیمای خارجی آن طراحی کرده است به دست خواهد آمد. در اینجاست که هنر طراحی داخلی به کمک صاحبان فروشگاه ها آمده و آن ها را در جذب نظر عابرین یاری می کند.

بی شک در سیمای خارجی فروشگاه، طراحی تمامی عناصر از دستگیره درب ورودی تا پیش فضای ورود، نورپردازی، چیدمان ویترین و حتی نحوه قرارگیری و چیدمان مانکن ها و محصولات در جلب نظر عموم تاثیرگذار خواهد بود. از این رو طراحی سیمای خارجی فروشگاه تنها به انتخاب مصالح نما، طراحی تابلو یا محل ورودی خلاصه نشده و تصمیم گیری در خصوص طیف وسیعی از جزئیات و ظرایف را در بر می گیرد.

بدیهی است که مهمترین عنصر در جداره خارجی فروشگاه ویترین آن است و در بسیاری از موارد طول ویترین در تعیین قیمت ملک یا امتیاز فروشگاه تاثیری مستقیم دارد. بدین ترتیب سعی صاحبان فروشگاه همواره بر این است که تمامی جداره خارجی به ویترین اختصاص یابد، اما طراحان معمولا راهکارهای دیگری نیز برای افزایش جلوه خارجی فروشگاه در سر دارند.

رویکرد طراحی ویترین

رویکرد طراحان در طراحی ویترین را می توان به دو حالت عمده تفکیک نمود. در حالت نخست (ویترین بسته) ویترین به صورت فضایی بسته و محصور طراحی می شود که دید به داخل فروشگاه را کنترل کرده و ارتباط مخاطب را در همان سطح نخست محدود می سازد. در حالت دیگر (ویترین باز) ویترین به عنوان فضایی پیوسته با درون فروشگاه طراحی می شود که در این صورت دید رهگذران تا عمق فروشگاه نفوذ خواهد کرد.
 

 
 

ویترین بسته

ویترین بسته میتواند مانند ماسکی بر صورت، مستقل از آنچه در درون فروشگاه در جریان است طراحی شود. باید توجه داشت که طراحی بخشی از فروشگاه که وظیفه آن جلب نظر رهگذری در حال عبور و یا حتی سوار بر اتومبیل باشد خصوصیاتی متفاوت از طراحی فضای داخلی فروشگاه دارد که در آن مشتریان عموما ایستاده و در حال نظاره می باشند. لذا، نخستین هدف، توجه به سرعت حرکت عابرین و دعوت آن ها به مکث در مقابل ویترین است. از این روست که محل قرارگیری فروشگاه در حاشیه بولوار، خیابان، کوچه یا حتی پاساژ می تواند در نوع طراحی ، نحوه چیدمان ویترین و ابعاد هر یک از عناصر به کار رفته در سیمای خارجی فروشگاه تاثیرگذار باشد

طراحی ویترین های بسته

نکته حائز اهمیت در طراحی ویترین های بسته توجه به گرافیک دوبعدی ویترین است. بسته شدن ویترین و قطع ارتباط آن با فضای داخل، دید مخاطب را به فضای سه بعدی محدود ساخته و موجب پدید آمدن سطحی تخت و دو بعدی می شود که موفقیت در طراحی آن مستلزم بیان گرافیکی مناسب است. همچنین مخاطب سواره نیز در مدت زمان کوتاه قادر به تشخیص حجم، بعد و پرسپکتیو نبوده و تنها تصویری شماتیک و گرافیکی را می تواند به ذهن بسپارد.

پتانسیل هایی که از طراحی ویترین های بسته حاصل می شود می تواند به ابزارهایی برای جلب توجه مخاطبین تبدیل گردد. بدین ترتیب در فضای محدود و ارزشمند ویترین های بسته امکان استفاده از گرافیک، رنگ، عکس، کلاژ، نقاشی، نورپردازی و حتی هنرهای مفهومی به وجود آمده و چنانچه در تصاویر شعب فروشگاه های لویی ویتون مشاهده می شود، ویترین به صحنه ای نامتعارف از یک تئاتر با چیدمانی هنرمندانه و مفهومی تبدیل می شود که به واسطه نورپردازی و رنگ پردازی توجه هر عابری را به خود جلب می کند.

 

برای مشاوره رایگان با کارشناسان گروه معماری سفید با شماره های زیر تماس بگیرید:

۰۹۱۲-۲۷۹-۴۳۸۹

۰۹۱۲-۸۷۰-۹۹۸۰

 

ویترین فروشگاه ها در ایران

در ایران همچنان اغلب ویترین ها به صورت ویترین بسته طراحی می شوند اما به طور کلی در سال های اخیر طراحان بین المللی کمتر به طراحی ویترین بسته پرداخته و بیشتر حالتی بینابینی را ترجیح داده اند. حالتی که ضمن تعریف محدوده ای به عنوان ویترین و استفاده از پتانسیل های گرافیکی آن، دید مختصری به فضای داخلی فروشگاه را نیز ممکن ساخته و ارتباط مخاطب با داخل فروشگاه در همان مرحله نخست برقرار می گردد. خلاقیت در شیوه های شاخص ساختن ویترین نامحدود بوده و هر طراحی می بایست با توجه به ویژگی های بستر قرارگیری فروشگاه و خصوصیات ظاهری دیگر مغازه های مجتمع یا راسته تجاری، طرحی مناسب برای موضوع طراحی خود بیافریند.

به عنوان مثال در شرایطی که اکثر فروشگاه ها سعی در وسیع جلوه دادن سطح ویترین خود دارند، محدود ساختن ویترین به سطحی کوچک اما جذاب راهکاری است مناسب. چنین دیدگاهی در طراحی جداره اصلی فروشگاه موریس از جمله آثار معمار صاحب نام آمریکایی، فرانک لوید رایت قابل تشخیص است. این رویکرد عاملی در برانگیختن حس کنجکاوی در مخاطب بوده و هر لحظه وی را به کشف اتفاقات پشت پرده این سطوح صلب راغب تر می سازد. امری که حتی اگر در نهایت صرفا به لحظه ای درنگ و تامل در فروشگاه ختم شود، باز هم باب میلی صاحبان فروشگاه خواهد بود.

طراحی ویترین باز

در نوع دوم ویترین ها با وجود تشخیص ضمنی فضای ویترین و قرارگیری مانکن ها یا محصولات خاص در آن ویترین از فضای فروشگاه منفک نبوده و درون فروشگاه را بی هیچ واسطه ای در معرض دید مخاطب قرار می دهد. بدین ترتیب تنها لایهای نازک از شیشه میان مخاطب و فروشگاه قرار گرفته و پیوند میان رهگذر و فضای داخلی صمیمیتر خواهد بود.

در این گونه برخورد، میزان روشنایی فضای داخل در طول شبانه روز و طراحی نقاط تمرکز دید در داخل فروشگاه باید به گونه ای باشد که از بیرون دید کافی مهیا شده و باعث جلب توجه عابرین شود. در مواردی که عمق فروشگاه چندان زیاد نباشد از این شیوه می توان برای حذف ویترین و افزایش فضای مفید داخلی استفاده نمود اما در بسیاری موارد در فروشگاه های بسیار کوچک از این روش کمتر استفاده می شود تا کوچکی ابعاد داخلی از دید رهگذران مخفی بماند.

نمونه هایی از ویترین های باز

نمونه هایی از ویترین های باز را درفروشگاه ایلین فیشر و فروشگاه فندی می توان مشاهده نمود. در هر دو نمونه تنها لایه نازکی شیشه داخل فروشگاه را از خارج جدا نموده است. چنانچه در تصاویر مشاهده می شود در اغلب ویترینهای باز چیدمانی حداقلی از محصولات و مانکن ها در مقابل دیدگان رهگذران قرار می گیرد. اغراق در این حداقل به خلق ویترین هایی تهی همچون ویترین فروشگاه ایندولجی در ژاپن می انجامد که در نوع خود جذاب بوده و توجه را به خود جلب می کند. شاید شاخص ترین نمونه از ویترین های تهی را در برخی از نمایندگی های فروش محصولات اپل بتوان مشاهده نمود که در آن ها باکسی شفاف از شیشه تنها فضای قابل دید رهگذران می باشد. در این نمونه ها حتی تابلویی برای فروشگاه نصب نشده و تنها به لوگوی کمپانی یا تایپوگرافی نام فروشگاه بسنده شده است.

 

 

مقایسه ویترین های باز و بسته

چنانچه در مقایسه میان ویترین های باز و بسته ذکر شد، جذابیت ویترین های باز در گرو نمایش مناسب فضای داخلی فروشگاه است. نمونه ای مناسب در این خصوص طراحی فروشگاه کفش استوارت ویتزمن است .که در آن خطوطی سیال و ارگانیک تمامی عناصر اصلی فروشگاه نظیر تابلو، ویترین، قفسه های داخلی و حتی سقف را با یکدیگر پیوند زده است. بدین ترتیب فضای داخلی در عین سادگی تا ویترین و حتی بیرون از فروشگاه نفوذ کرده است.

 

 

ویترین های دیجیتال و متحرک

امروزه به کمک تکنولوژی دیجیتال و گرایش عموم به چنین دستاوردهایی، فضاهای تجاری نیز درصدد بهره بردن از دستاوردهای تکنولوژیک بوده و در پاره ای از موارد ویترین ها نیز با صفحاتی دیجیتال، هوشمند و متغیر ترکیب می شوند. چنین گرایشی برای نخستین بار در طراحی ویترین فروشگاه محصولات دیزل توسط شرکتی آلمانی طراحی و اجرا گردید. ویترینی که در آن از حسگرهایی برای تعقیب حرکت استفاده شده و در واقع تصاویر زنده توسط دوربینی ویدئویی برداشت شده و بر روی پنجره ویترین پخش می شود.

همچنین برخی تصاویر نسبت به کنشهای بیرونی مخاطبین و رهگذران واکنش نشان می دهند. علاوه بر این مشتریان در مقابل فروشگاه قادرند تا اشیاء را بر روی صفحه نمایش با حرکت دست جابهجا کرده و باعث جابهجایی اشیاء واقعی درون پنجره شوند. حتی در ویترینی که در شعبه این فروشگاه در برلین فعال است رهگذران قادرند ویترین را فعال نموده و به بازی دیجیتال بر روی قاب پنجره ای که درون ویترین قرار دارد بپردازند. در واقع ایده این پنجره برای جلب مشارکت عابرینی است که خود می توانند صفحه تبلیغات را فعال کرده و محصولات درون ویترین را نیز به حرکت و ادارند. این شیوه از بهترین راهکارها در جلب مشارکت مخاطبین بوده و به خوبی موجب مکث و تجمع رهگذران در مقابل ویترین می گردد.

 

 

دور از ذهن نیست که در آینده ای نزدیک صفحات هوشمندی مانند صفحات لمسی تلفن های همراه جایگزین شیشه های ویترینها شده و مخاطبین قبل از ورود به فروشگاه قادر باشند محصولات را مشاهده، انتخاب و یا حتی خرید نمایند. این رویکرد می تواند لذتی متفاوت را برای علاقه مندان به ارمغان آورد، لذتی که ترکیبی است از خرید دیجیتال و اینترنتی و سفر به خیابان و بازدید از فروشگاه ها. فروشگاه مجازی جان لوئیس و سوپرمارکت اوکادو نخستین نمونه از چنین فروشگاه هایی می باشند.

 

سوالات متداول طراحی ویترین

چگونه یک ویترین فروشگاه جذاب داشته باشیم؟

چنانچه دکور ویترین به صورت حرفه‌ای انجام شود، تعداد افراد بیشتری وارد مغازه می‌شوند. شناسایی محصول به مشتری از طریق ویترین انجام می‌شود. استفاده بهینه از فضای ویترین یک تخصص ویژه است که روی افزایش فروش هم تاثیرگذار است.

تاثیر طراحی ویترین مغازه بر مشتری چگونه است؟

ویترین فروشگاه اگر به درستی طراحی شده باشد، می‌‌تواند با مشتری ارتباط عمیق و تأثیر گذاری برقرار کند. ویترین مغازه نماینده‌ی برند و محصول شما و نشان دهنده‌ی دیسیپلین فروشگاه است. تأثیر جذابیت ویترین مغازه رابطه‌ی مستقیمی با میزان فروش و استقبال مشتریان دارد. یک طراحی غیر حرفه‌ای و غیر استاندارد با رنگ‌ها و المان‌های نامربوط می‌تواند به دفع مشتریان بیانجامد.

چگونه نور پردازی ویترین فروشگاه در جذب مشتری موثر است؟

نورپردازی و روشنایی ویترین و نمای بیرونی فروشگاه‌ها یکی از مهم‌ترین بخش‌های مربوط به روشنایی تجاری است. اهیمت این موضوع که نمای بیرونی و ویترین چه تاثیری در جذب مشتری و افزایش فروش می‌گذارد، بر اکثر فروشندگان و صاحبان مغازه پوشیده نیست.

5/5 - (2 امتیاز)
تماس با کارشناس